29.7.11

Dania Learns To Rock

Sambil menyusukan muka Dania dibayangi sinaran mentari pagi...it makes the memory remains...


Dah ruper cam cover album Michael Learns To Rock...mama pernah lukis pic bebayang ni...


Ruper cam baby 4D pun ader...ekekek...oh ya...di dahi tu kesan gigitan nyamuk jahat...x sempat tepuk nyamuk drakula tu da terbang dulu...time ni Dania tengah feel jer lepas minum susu...tunggu mama burp kan pastu boleh next round lagi...

With Love...

Model Nivea


Hi..nama saya Areesa Dania..saya berusia sebulan arini...


Saya juga model nivea whitening deodorant...ekekek...


Ehhh...berangan pulak...saya tengah tunggu mama siapkan air mandian saya...hiiiii...

With Love...

Happy me...

Makngah cuti arini so makngah suker nak bermain ngan saya....


Tiba-tiba dikejutkan dengan satu suara....


i'm wondering...macam pernah kudengar suara ini...


haaaa...tau dah suara saper...memang familiar lar since dalam perut dulu...


suare mama lar...mama suker agah2 saya...she alwiz make me smile by smiling at me...


happy mama makes happy baby! :)

With Love...

Me and my boss

Dedicated to all the beloved secretaries...

When I Take a long time to finish,
I am slow,

When my boss takes a long time,
he is thorough
When I don't do it,
I am lazy,

When my boss does not do it,
he is busy,

When I do something without being told,
I am trying to be smart,
When my boss does the same,
he takes the initiative,

When I please my boss,
I am apple polishing,

When my boss pleases his boss,
He is cooperating,

When I make a mistake,
I' am an idiot.

When my boss makes a mistake,
He's only human.

When I am out of the office,
I am wondering around.

When my boss is out of the office,
He's on business.

When I am on a day off sick,
I am always sick.

When my boss is a day off sick,
He must be very ill.

When I apply for leave,
I must be going for an interview .

When my boss applies for leave,
it's because he's overworked

When I do good,
my boss never remembers,

When I do wrong,
He never forgets

what to do?????????????

 
With Love...

28.7.11

Sepetang di luar rumah jap ngan mama lagi...

Petang-petang mama kene angkat baju di jemuran...itu pun sebab baju baby nyer pasal takut berembun mama angkat jugak...tapi ader sorang budak tecik yang ngader2 nak tolong gak angkat kain di jemuran...kalau dah camni gayanyer bukan angkat kain dah....angkat baby je lar ke hulu ke hilir...


bab menyengih memang no. 1...pandai pulak tu biler mama agah ajak sembang2...


buat muka bajet kiut lar tuh...


da start tarik muka dah...


terus pejam mater xmo pose untuk mama...ok2 kiter mandi ek...

With Love...

A gift for the big big gurl...

Tadi wak Ety menantu nek milah datang ngan wak padil (sepupu mama) nak tengok kiter lagi...kali ni wak ety datang sebab da janji nak datang lagi bawak hadiah...jeng jeng jeng...



Uuuumangai...bosa eh...


still wondering aper dalam hadiah wrapper princess2 ni ek...


hurmmm...caner nak bukak ni..kene tunggu kiter besar dulu la nampak gayenyer..

Tq wak ety ngan wak padil..pai datang umah naik keter walaupun dari umah nenek milah yang sekangkang monkey jer dari umah nenek kiter...semoga murah rezeki dan dikurniakan baby cepat yang comel cam kiter jugak ek...xder lar kiter lemas jadi mangsa kegeraman wak ety lagi nanti...hihihi....


With Love...

27.7.11

Sedih...

Sangat sedih...bagaimana nak membawa anak2 si yaya dan danish untuk berjumpa dan menceriakan atuknya di hospital...keadaan abah semakin baik...dah sedar dan dah boleh turun dari katil...doktor nasihat suruh exercise jangan berbaring jer kat katil...tapi tiada saper yang sudi membawa...aku...hanya ibu beranak 3 yang baru berpantang 28 hari...

Aku tahu nenek rindu kat yaya...dan atuk jugak mesti nak tengok cucu2 dia datang tengok atuk sakit...4 hari yang lalu atuk dalam keadaan kritikal dan ditempatkan di ICU setelah menjalani pembedahan usus akibat berak berdarah dan mengalami tekanan darah rendah...2 hari kemudian atuk dah dipindahkan ke wad pembedahan biasa tapi masih belum sedar sepenuhnya kesan ubat bius...Semalam wak mila bagitau abah dah ok...asyik cakap doktor dera dia suh berjalan2 exercise...x bagi makan sumer...abah ni...

Owh...mak baru je reply sms aku...mak kater "abah baru ja blh num air kosong ni berak g tapi waye tinggal 4 ja discharge x tau g"...syukur alhamdulillah biler dengar perkembangan yang baik tentang abah...aku harap dengan kehadiran cucu2 dia yang kecoh akan menambahkan semangat abah supaya cepat sembuh...(sedihnyer menaip entry ni...)

Orang zaman sekarang yang terlalu asyik mengejar kerjaya hingga alpa dengan keperluan keluarga...jika sebelum ni aku boleh je handle sorang walau sedang sarat mengandung...tapi sekarang baby dah kuar...aku masih dalam pantang...nak gagahkan jugak x terdaya...baby tersangatlah kecil untuk tidak dipangku semasa drive dan memerlukan susu biler2 masa yang dia suka...

Ada 5 perkara sebelum 5 perkara dan salah satunya adalah waktu sihat sebelum sakit...so beringat-ingatlah...malas nak cakap dah...

With Love...

26.7.11

Susu milik Areesa Dania

Sepertimana anak-anak kecil saya sebelum ini...ececeh....Areesa Dania juga menyusu badan...si kakak Aleeya hanya berjaya menyusu selama 6 bulan sahaja..huhu..anak sulung dan kurang experience...si abang Danish pulak aku berjaya melengkapkan penyusuan susu ibu selama 2 tahun..syabas pada diri sendiri...dan memang nampak beza dia dengan aleeya...si kakak stubborn sket..yelar anak lembu kan...danish pun ade gak sikit hehe sebab bila dia dah 7 bulan tiap2 hari mama dah terhegeh2 duk kat supermarket membelek susu formula aper yang sesuai untuk danish sebab kat semua tin susu ader tertulis "SUSU IBU ADALAH YANG TERBAIK". huhu dan yang terbaek tu lar yang susah nak dapat...danish kuat menyusu dan mama x baper gigih dah nak kumpul stok sebab biler kat opis kul 2 petang jer nurseri call "kak, susu danish dah habis" uwaaa...padahal yang ku pam aritu adalah untuk esok...penangan kurang buat stok mase pantang plus habis pantang terus raya puasa dan x dan nak mengepam...huhu...

Learn from the mistake...seawal minggu pertama kelahiran aku dah start pam dengan pam Spectra 3 yang kumiliki sejak anak pertama tahun 2007...memang balik modal pai skang boleh guna...dalam pantang lark xde byk sgt keje nak buat..lepas tu susu banyak habis basah baju...baby hisap pun tersedak sebab susu banyak dan laju jer kuar kan...so better mama pam dulu...lagipun kaunselor penyusuan memberitahu tips nak susu banyak ialah sentiasa kosongkan payudara dan ia akan penuh semula...MasyaAllah...banyaknyer susu itu!


Sekarang pulak informasi di hujung jari...taip jer aper yang kiter nak cari di internet...dan sekarang aku dah mula menyukai teknik marmet (perahan tangan) lebih selesa dan boleh buat kat maner2 jer...x kisah lar awal2 dapat sikit pun...lagi senang biler time let down reflex tu...susu berlumba-lumba keluar habis kene muka baby semua...so letak baby dan capai botol perah jap...xper jangan tamak nak target baper oz ko boleh dapat...dah itu jer rezeki anak ko tuk hari tu kan...biler bangun pagi untuk memerah aku guna pam s3 aku jer sebab mamai lagi...hehe..

Dan ternyata...dalam kegigihan mengumpul stok supaya susu tuk areesa x short biler aku keje dan pergi kelas nanti...tidaklah terlalu taksub sehingga perlukan deep freezer bagai...aku x mampu beb...klu beli deep freezer tu dah lar harga mau RM700 - RM1300...pastu umah tecik xde tempat nak letak...tambah lagi bil letrik nak idupkan df tu...pehtu simpan susu banyak2 sudahnyer expired siram kat pokok...huhu...penat jer kumpul...aku bukan nak kondem ker aper tapi dalam nak menjayakan hasrat penyusuan susu ibu secara ekslusif atau fully bf sehingga berlaku pembaziran..buang masa lagi nak pam susu pastu nak pastikan ngam2 5 oz penuh satu botol pai x hirau anak melalak nak menyusu time tu...ehhh apakah...

Susu yang disimpan dalam df boleh tahan sehingga 6 bulan lamanyer pun boleh expired sebab x digunakan..camaner tu...kater FIFO (first in first out)...sayangnyer...kesian kat ibu-ibu yang stok sikit tu plus drg pun jeles dan rendah diri sebab ibu yang stok banyak boleh amek gambar tunjuk betapa banyaknyer stok mereka....itu belum lagi yang sibuk beli itu ini untuk banyakkan susu (milk booster) yang bukan murah juga harganya...duit beli botol lagi...dah jadi x jimat juga biler menyusukan dengan susu ibu ni sudahnyer...aik ko cakap pasal saper ni...


Stok susu aku dalam fridge mak...biler ade mase nanti aku akan alihkan ke rumah aku lark..kang penuh bising lak mak x muat nak isi ikan dia...ape yang aku luahkan tadi ni sebenarnya sebab aku raser macam dah lari jer konsep penyusuan susu ibu ni...pernah gak baca di blog seorang kawan di mana bibik indon dia pernah bersuara.."pelik ya...di Malaysia ini perlu belajar dahulu cara nak menyusukan anak...di tempat saya semuanya menyusukan anak sendiri..." hehe...


Jongkong emas putih Areesa Dania...setiap satu ku simpan sebanyak 11-12 oz....Semoga murah rezeki stok susu anakku dan sentiasa cukup biler mama dah naik kerja nanti....Dapat kubayangkan betapa haruk-pikuknya nanti menghandle 3 orang anak seorang diri time pergi dan balik keje...huhu...



With Love...

22.7.11

Sepetang dengan mama...

Layankan jer pose si kecil 21 hari ni...


Ni pose geram ker pose nak angkat berat ek...


eh eh...senyum lak anak dara ni ek..


mater beso...orang kater terkenan ikan mata uji rashid...tapi mater abg danish dia mase baby lagi booolat...


kalau cuit dagu dia mulalah nak tersengih2...


Aper lak tu...caiyok2 ek...

Papa dia akan balik banting selang 2-3 hari sebab penat nak berulang hari2...tapi memang kompom papa balik sebab rindu kat budak ni jer...huhu...biler baby dah pas nyusu...papa akan amik baby dan duk berdua jauh2 dari mama sambil membelek dan bergurau ngan budak kecik ni...huhu...


With Love...

Biler mama sibuk berFB...


Sampai x sedar si kecil tidor dah macam2 posisi...yang si kecil ni pulak terus luper diri yang dia tu baby lagi...ni waktu tengahari...nenek train bagi susu perahan pakai botol...baby telan jer xder jerit...mama feel proud jugaklar...tu pun pakai botol puting biasa jer...biler masenyer lar nak beli puting MAM...Avent bagai tu...

Tapi sayang...nenek telah merendam susu perahan yang disimpan dalam fridge bawah botol 4 oz tanpa berfikir panjang...arghhhhh....pas dah rendam and nak bagi baby minum baru nenek realise banyaknyer baby tecik ni minum pai 4 oz yer...huhu...so terpaksa bagi byk kali...2 oz..2 oz untuk 2 round...Rasa sayang tapi xper mama boleh pump lagi...memang pump tuk bagi dia pun kan...masih gigih mengepam dan menyimpan jongkong2 emas putih berisipadu 12 oz setiap satu...sebab tu letak kat fridge bawah sebab nak cukupkan pai 12 oz baru masuk dalam plastik and alih ke freezer..ruper2nyer nenek yang tergoda tgk botol2 tu...huhu...biler freezer nenek dah x muat barulah projek pemindahan jongkong emas putih itu ke rumah bangi akan dilaksanakan..hehe..

Baby memang rakus minum...dia dah minum botol lepas burp boleh hisap susu ibu lagi...dah burp tapi bunyi tecik jer...selalu bunyik cam halilintar...arrkkk...gitular...so mama letak dia kat babycot sambil berfb...tp tido dia cam x lena ader bunyik eh eh...kejap tu tengok laaarrr habis kuar balik dia muntah susu...alalala...siannyer....tu lar...minum byk2 lagi...so bukak baju dia...alang2 dah tengahari biar jer dengan barut hijau yang nenek buatkan tu...tu pun nenek dah bebel2 sebab kejap jer dah x muat...nak wat caner nek...cucu nenek kali ni memang kusss semangat...hehe...

With Love...

The best cooks...

Men are the best cooks...coz with 2 eggs + 1 sausage + a little bit of milk... he can fill a women's tummy for 9 months... hahaha...

With Love...

21.7.11

20.7.11

Berpantang hari ke 21


Si kecil yang shomel ini sudah berusia 21 hari...21 hari dikira kerana dia lahir pada 29 Jun 2011 pada jam 6.37 petang maka hari dia lahir tidak dikira..Berat timbangan sudah 4 kg...Ya Allah...aper yang ko makan nak oiii...hihi...naik 400 gram dalam 10 hari...Masa lahir 3.4 kg...10 hari kendian timbang 3.6...21 hari ngam2 4 kg...tentulah berkat khasiat susu ibu mama dia yang bagi....

Tengs pada si shomel ini juga yang bertindak sebagai pembakar kalori semulajadi mama dimana penyusuan susu ibu berjaya membakar lemak2 secara automatik terutamanya di paha dan lengan mama...jimat sket masa dan tenaga x yah sapu pati halia kat part itu...

Mama juga suka nak mengumumkan berat mama sudah menurun menjadi 57 kg daripada sebelum bersalin 68 kg...Itu adalah berat maser mula-mula mengandung...10 bulan yang lalu...berjaya diperolehi dalam masa 21 hari...walaweh...skang bolehlah...tengok raya nanti...mooooolat balik..kih kih kih...kire kalau betul2 nak kurus ni boleh target sebab selepas habis berpantang bulan puasa pulak...so boleh terus berbengkung...namun seharusnya bengkung itu perlu dibuka biler mama nak gi shopping baju raya nanti...haha...

Namun based on experience mase berpantang Danish Imran yang lahir pada 20.08.2008....aku ngam2 habis pantang pada 30 Ramadhan dan merdeka pada 1 Syawal..tu pun berani2 takut nak bukak stoking lagi...memang selera lar dapat minum air gas...hiiiii...bukan melantak hokey...so skang ni kan dah moden aku akan pastikan yang  aku still memakai bengkung moden musim raya nanti...ini dapat mengelakkan juadah2 raya berjaya masuk dengan banyakkan dalam perut baru aku yang selim melim itew...

Sorrylar..quite fanatik dengan body selim melim ni...ini berpunca daripada hasil pembacaan aku maser muda2 dulu di mana waktu berpantang selepas bersalin adalah waktu paling mudah untuk kurus dan body lebih cantik dari anak dara jika kene gaya berpantangnya...dan aku berpegang kuat pada pendapat tu...berat masa aku anak dara???... 48 kg hokey...yang tu impossible dah nak dapat...

So far...part2 lain aku dah berpuas hati..ekekek...cumer part kulit perut aku jer fail sikit..perlu diusahakan lebih sikit...maklumlah anak ketiga...dah 3 kali kulit perut aku ni tegang kendur kan...so dia dah x berapa elastik dan perlu perhatian lebih sket untuk menegangkannya semula...thanx mak yang berkorban bagi pati halia mustajab dia setelah aku punyer dah kehabisan dan orang yang diharapkan untuk membelinya tidak muncul2...

Rindu nak berkebaya...hehehe...

With Love...

18.7.11

Pengalaman bersalin anak ketiga...

Phewwww....hari berpantang ke 20 baru aku ader soul nak citer pasal pengalaman bersalin aku...trauma...fobia...haha..trauma ker...adelar sikit...serius cakap anak pertama...anak kedua aku okey jer...x tau lar mungkin aku dah luper kot kesakitan dulu2 tu tp yang ketiga ni sakit...kembar darah kot...maksudnya keluar tanda darah....satu lagi mungkin silap aku gak yang menganggap alaaa...anak ketiga kompom lagi senang dah ni...kih kih...

Mak mentua datang pada hari ketiga selepas aku bersalin dan cakap besenyer orang kater anak ketiga memang susah sikit atau bermasalah sebab dia nombor ganjil...hurmmm...tingat kat jiran rumah bawah aku anak lima tapi mmg dia ckp anak ketiga dia mmg susah and yang tu satu-satunya yang kena czer...


Mula merasai contraction yang kuat pada waktu petang semalamnyer masa nak mandi...sakit sampai terpaksa bersandar tepi dinding...fuhhhh....then sepanjang malam memang aku x leh tido lena sebab ader contraction yang datang 2 jam sekali dan ianya menyakitkan...malam tu juga dah plan ngan papa nak tengok early bird Transformers 29 Jun 2011 dan papa pun x keje esok...tapi instinct ibu mengandung kan...aku boleh raser esok baby kuar kot...Danish pun cam tunjuk sign...peluk2 and cium2 kat perut yang paling aku x tahan tu...selalu kalau Danish peluk time nak tido dia akan peluk aku dari belakang sebab lebih rapat berbanding peluk kat depan sebab ada 'baby' yang menghalang...hehe...

Bangun tido keesokan paginyer papa da siap cek intenet dan call nak booking tiket Transformers dia...tapi aku lak excited nak ke toilet dulu wee wee...aku tengok kaler dia agak pekat...biler tengok kat lantai...yesss..inilar masanyer setelah 6 hari menunggu baby overdue ni...kuar toilet...papa...cam x jadi gi wayang jer...sebab kiter kene gi hospital...haha...tapi x rushing sangat...pergi dapur bekpes dulu and bagitau kat mak...mak suh makan dulu...siap masak nasi panas and goreng ikan bilis...x luper gak mak pesan tu tempoyak xnak makan ker...mak ni...x kan pagi2 makan tempoyak...yelar kang ko berbulan2 x pat makan tempoyak kang...makan gak lar dengan cili tumbuk...perghhh...wak milah yang pose aritu lark yang terliur tengok aku makan...

Lepas kemas barang semua kul 11 pagi sampai hospital...cek bukaan...1 cm...arghhhh...bagi wanita yang pernah melahirkan 1 cm tu mmg dah terbuka pun berbanding yang anak sulung...so aku kene lar warded..cakap ngan hubby...klu tahu ajak lagi abang gi jenjalan kat econsave dulu ker...maner2 lar daripada duk kat wad ni...huhu...kul 2.30 petang..masuk balik labour room (LR) cek jalan...doc kater dah buka 4 cm...so nak pecahkan air ketuban aku...aku dah stat tutup mater biarkan jer aper doc india perempuan tu nak buat sambil seluk2....tapi tiba2 nurse yang tolong dia cakap...fida..xperlar..u kuar dulu ...x jadi pecahkan...tunggu u sakit sendiri baru kiter pecahkan yer...huuuuu...lega...sebab kalau air ketuban dah pecah x leh gi mana2 kene baring jer atas katil kat LR tu...hurmmm xmo...


Pukul 3 petang....waktu ni bukan waktu melawat dah so kami dating kat depan pintu wad jer lar sambil berfb kat netbuk...hehe...sambil aku meneruskan aktiviti berjalan aku dari pintu ni ke katil dan ke toilet berulangkali...en hubby boleh pulak beraktiviti tido kan...haish...kat maner jer pun jadi...orang yang lalu lalang tengokkan ajer dia ni...isk2...

4.30 petang waktu melawat aku suh hubby lepak kat katil aku lark...time tu contraction dah makin kerap dan makin sakit...kerap tengok jam dan bersedia untuk menahan sakit bagi contraction seterusnya...hehe...hubby...releks sambil baca paper...hatoyai...xperlar janji dia ader depan mater...nenek x datang sebab dah ralit melayan cucu yang 2 orang kat rumah tu...lagipun ader sambutan israk mikraj kat masjid...baper banyak kurma juga yang aku dah telan...makan tengahari...minum petang yang disediakan sumer aku habiskan...nak simpan tenaga kan....haishhh...lambat betul bukak jalan ni kan...maser danish dulu lepas kuar tanda 4 jam pastu dia dah kuar walaupun kesukaran nak push dia sebab tali pusat terlilit dua kali kat leher dia...

Start pukul 6 petang aku dah rasa contraction yang maha dahsyat...x tahan wooo...dah guna teknik pernafasan pun sakit x kurang gak...suruh hubby gosok2 belakang biler contraction tu...biler lar sakit ni nak berakhir...geng-geng sebatch haha...maksudnya yang sama2 dalam wad tu pun ader yang dah selamat bersalin...boleh nampak baby baru menangis biler lalu depan LR tu...Masya Allah...itu yang tadi dalam perut ibu dia dah selamat kuar sihat dah sempurna...biler lar nak kuar baby aku ni pulak...

Kul 6.15 petang aku turun dari katil aku...cakap kat hubby ayang dah sakit x tahan sangat ni bang...nak gi LR lar...duk sini diam2 tau...bukannyer jauh LR tu selang baper katil jer...masuk2 nurse pasangkan CTG tu kat perut nak cek jantung ngan contraction...dia cek jalan dah bukak 8 cm dan dah pecahkan air ketuban...nurse tu cakap kalau rasa nak teran panggil yer.....dalam 10 minit tu dia cek graf...aku cakap time tu sakit...dia tengok graf cantik tapi kiter nak tunggu pai contraction tu tinggi dalam 50 ke 70...time aku sakit tu tgk graf baru 42 pun sakit ya amat dia nak tunggu pai 70...uwaaaa....

Takde pulak nurse yang temankan time tu...sebelum dia pasangkan CTG aku dah cakap nak suami temankan maser bersalin nanti tapi nurse tu diam jer...huhu...mentang2 mak aku dah pencen...ko buat dek je ek...so kul 6.30 petang tu aku dah raser cam nak teran dah sebab x sanggup dah tahan sakit...panggil nurse yang kebetulan lalu kat situ...so dia cek bukaan dan dia cakap ok kalau raser contraction teran yer...time tu dah x ingat lak nak suh panggil suami...aku tahu asal baby tu kuar cepat jer...so biler contraction aku teran and dia suruh push yang panjang...aku push x benti nafas sebab takut dia wat episiotomi tu tapi rupanyer dia x gunting sebab dah anak ketiga...then dia kater pandai...aku tanyer dah kuar ker...nurse cakap dah kuar kepala dah..tinggal nak kuarkan bahu jer...nurse kater relax dulu klu rase nak meneran lagi baru teran yer...tapi nurse lagi sorang pegang perut aku dan cakap...rasenyer ader contraction ni..aku boleh tanyer lark...so nurse maknanyer aper...nurse kat so u boleh teran lar...aku teran lagi sekali kuar bahu dah...raser lega yang teramat dah lepas satu kesakitan...nurse yang menyambut baby bagi salam kat baby dan letak kat dada aku tuk bonding ibu dan baby......sebelum tu dia tunjuk jantina dan tanyer baby aper...aku jawab girl...Alhamdulillah...alalala...jimbamnyer....panas lagi baru kuar dari oven...Baby selamat dilahirkan pada jam 6.37 petang seberat 3.4 kg...

Baru nak menikmati saat indah bersama baby baru...sorang nurse datang nak amik baby...dia cakap..papa dia kat luar sibuk nak tengok baby dia...aku jawab...alaaa...sibuk je lar papa dia tu...huhu...tapi nurse amek gak baby bawak kat papa yang terlepas episod menemani isterinya bersalin dan tugas papa lak tuk qamatkan baby...aku...next episod lagi...part nak kuarkan uri lak...raser nurse tarik uri tu pelan2 ke kiri ke kanan...pas dah kuarkan uri...benda yang aku x suka...part jahit..dia kater ader koyak sikit sebab aku ader terangkat muntot maser meneran dan menyebabkan koyak sehingga ke anus...hatoi...nurse..nurse...awat x habaq biler dah nampak aku angkat muntot...huhu...dia injek bius tiga tempat dan memulakan sesi jahitan sulaman dia...uwaaa...aku pasrah jer...just x sabar nak susukan baby comel tu...jeles sebab papa yang tengah enjoy sweet moment ngan baby...

Pukul 7 malam aku dan baby dah disorong ke wad 2 dan bermalam situ...Papa sambung lagi belek baby dan x habis2 tanyer...cepatnyer yang...macam baru jer sekejap pas ayang masuk LR tu ayang dah bersalin...yelar bang...ayang masuk situ nak bersalin lar...buat aper nak lama2...haha...terkilan sebab x dapat bersama dengan aku di saat melahirkan...x seperti dua anak yang sebelumnya memang hubby ada di sisi...
Sangat gembira tiada sebarang masalah atau komplikasi semasa melahirkan...cuma mungkin kesakitan yang aku alami sebab tiada sebarang bantuan ubatan penahan sakit...xperlar...at least biler dah rasa sakit tahap gaban ni xderlar aku galak nak mengandung lagi kan...haha...

Apapun...semoga dengan kehadiran orang baru ni akan bertambah cerialah keluarga kecil kami dan semakin murah rezeki...Amin...
With Love...

14.7.11

My boss and his PA

1 February 2011...aku punyai bos baru...bos lelaki...seminggu sebelum tu aku pai x boleh tido susah hati nak keje ngan bos lelaki..dalam bilik cuma aku ngan dia je lak tu...confirm boring giler...before this bos perempuan dan bilik aku juga dekat ngan workstation kerani dan bilik2 officer lain...senang nak communicate and tarik line telefon aku dari mana2  tempat jer..

Hari first day...aku menangis mase lapor diri kat dier tapi kat tangan masih sempat take note kat buku trengkas aper2 yang dia pesan...style keje dier camaner...things to do tuk dier...sambil air mater aku berjurai-jurai menitis...sebab...aku raser yang aku ni orang bersalah yang telah ditukarkan di situ supaya bos lelaki tu boleh pantau perkembangan aku yang dilabel bermasalah...huhu...masalah sangat ker aku ni...and the first task dia mintak aku sediakan teks ucapan untuk pn KP sempena perhimpunan bulanan nanti...but one thing hari 1st day yang buat aku terharu...pukul 5 dia tanyer aku x balik ker sbb aku WP2...bos lamer x pernah kisah pun..yang dia kisah biler kiter klaim ot untuk buat kerja2 yang dia x pernah hirau...lagi dia tanyer balik adelar..ehh..saya ker penyelaras??? hurmmm...

Dalam tempoh seminggu aku berjaya gak buat draf teks ucapan tu...mmg dia bagi kepercayaan kat aku dan cakap u draf aper yang u raser nak orang lain dengar...he is such a gentle person...dia edit2 dan tambah sikit teks tu tanpa mendelete draf aku...ehh biar betul bos aku ni...dan teks itu juga yang pn KP bace di perhimpunan bulanan...

Selepas seminggu, aku pun dah mula biasa dengan environment baru aku...setiap hari aku pastikan surat keluar masuk setel hari tu jugak...dan setiap pagi perkara penting yang perlu dibuat ialah sumber kehidupan dia dalam bilik tu...jag berisi air kosong dia mesti diisi..dia x mintak buat air kopi or belikan makanan pun...asal air dalam jag dia tu penuh tuk dia minum sudah...bos lelaki..walaupun board tu dpn mater dia tp dia akan emel kat aku untuk tulis kat board dia date2 meeting dia and aku akan update biler dia kuar dari bilik dia...segan wehhh...dengan perut boyot and bontot lebar nak terhegeh-hegeh tulis kat board dia..hiii...

Setiap kali balik klinik monthly checkup peggy aku...dia pulak yg concern tanyer caner ok ke baby...dah scan ker...doktor cakap aper..berat baper...Ya Allah...hubby aku pun x pernah tanyer  sampai centu...temankan pun tidak..huhu...bos aku kuat bertanya dan setiap kali ader aper2 nak bagi kat dia aku dah imagine contoh jawapan siap2...even dia tgk fb kat iPhone dia pun tanyer...fida lol tu aper...alamak bos aku ni...hihi...dan terima kasih juga pada Mr. Google yang byk membantu aku tuk cari pekeliling2 dan banyak perkara yang dia minta...

Apepun dia sangat baik...masuk ofis pagi2 senyum...tanyer khabar...and dia suka tegur klu pakai baju kaler aper aritu...kalau nak balik dia akan say thank you and take care...best kan...rasa dihargai...n kalau nak cakap topik bukan pasal kerja boleh dan biasanya waktu nak balik time pukul 5 centu and waktu keje dia akan bersikap profesional dan aku jugak pernah kene marah sebab buat silap...huhu...nangis lagi..tp bukan depan dia...ceittt...

Dia juga seorang yang mementingkan keluarga...sometimes biler datang stress keje banyak dan telah berjaya disiapkan before due date...dia akan balik on time 5.30 and berkata...ok2..family2...fida saya balik dulu...kalau anak dia sakit demam pun dia yang akan cuti...hehe..rase time tu giliran dia pulak kot setelah wife dia dah amek cuti jaga jugak...hurmmm kalau lah suami2 di luar sana juga berfikiran begini...huhu...

Tak tahu lar tapi dia jenis berterus terang dan jujur...pernah dia tengok aku menaip untuk dia tanpa melihat keyboard dan dia sangat teruja...aku dengan merendah diri berkata yelar ni lar kemahiran PA dan dia tambah...mungkin sebab jari u halus runcing...jari saya x...haha..banyaklar...dan biler ader dokumen2 or maklumbalas minit mesyuarat yang dia dah draf untuk aku taip dan aku siapkan aritu juga...dia cam terperanjat gak cepatnyer siap and aku cuma mampu berlawak...laaa kan bos kater jari saya runcing...haha...

Dia sangat kagum melihat aku yang aktif ke sana sini dengan perut memboyot mengedar surat-surat dia, x pernah MC atau EL sebab masalah peggy and pernah suarakan kat aku mase aku depan meja dia tunggu dia minit surat2 keluar dan jawapan aku ialah yelar...ni namenyer kehamilan yang dirancang...ooppsss...ehhh betulkan aper yang saya cakap bos...dan time tu aku malu kejap sebab selamba jer bagi jawapan centu...ngeee...

Jun 2011...dia da start risau aku nak bercuti dan suh aku train pengganti sepertimana aku buat keje2 aku...terharu aku biler dia bagitau pengganti baru yang lapor diri dan dia suh aku dengar sekali briefing dier...yang dier sangat senang bekerja dengan aku...dier kater aku tahu aper yang dier nak dan profesional...aduhhhh...cakap depan2 tu...

Dua hari sebelum bersalin aku terbaca di webmail ofis aku tentang penempatan PA N28 ke tempat aku dan menggantikan juga pengganti sedia ada di tempat aku...hurmmm...adakah itu bermakna PA itu kekal di tempat aku tu? tapi nama aku tidak tercatat dalam memo pertukaran tu...actually bos dia bermasalah kat dia..bekukan cuti PA tu pai raya dan macam2 lagi...dah lar PA tu lagi 2 tahun nak pencen...haishhh...untuk menyelamatkan keadaan pn KP arahkan dia ditukarkan ke tempat aku yang cuti bersalin ni...aku call pengganti aku dan dia kater kak lepas akak cuti tu bos ader pesan kat pengganti tu jangan bagitau pasal penempatan PA N28 tu ke tempat aku...dia bimbang aku sedih x jadi bersalin kang...huhu...xperlar dah tau sendiri...patutlah dia ader sms ucapan terima kasih atas hadiah birthday tuk wife dia tu..wife dia suka sangat and lagi "saya juga minta maaf kalau ada salah dan silap saya selama ni dgn afidah. Tq sebab jd pa saya and byk ajar saya yang serba kekurangan ni...saya doakan afidah selamat bersalin dan diberi rezeki baby yang comel. Take care." no wonder lar lain macam jer sms dia kan...xper aku redha...3 bulan macam2 boleh berlaku...PA tersebut pun ader call aku keesokan harinyer menyatakan perasaan bersalah bertukar ke tempat aku setelah dinasihatkan oleh pn KP supaya tidak bertukar jabatan sebab karenah bos dia tu...aku kater its ok...daripada tengok dia nangis hari2 sebab angkara bos dia tu kan...dan berkali-kali PA tu bagitau bos jugak bagitau dia yg dia sayangkan aku sebagai PA dia dan bos juga bagitau pada pn KP juga...terharunya...

Berita mengenai aku telah selamat bersalin telah dimaklumkan oleh seorang PA di ofis kepada warga kerja di ofis melalui emel...dan tiga hari kemudian bos sms "As salam, tahniah ats kehadiran orang baru...semoga semakin murah rezeki n rukun rumahtangga.." aku reply " Tq bos...baby girl 29 Jun...blh jd papa angkat ni... :)" and suddenly dia reply balik "Ha.ha..kita berbesan terus la...senang mertua semua dekat..." ngeee....wah2 dah x jadi PA ajak jadi besan mengeratkan silaturrahim pulak yer...InsyaAllah ader jodoh kiter berbesan ye bos memandangkan ketiga-tiga anak dia sumer lelaki..

Ape2 pun bos...pengalaman bekerja selama 3 bulan lebih dengan bos yang sangat caring dan prihatin sangat aku hargai...Hope dapat bekerja dengan bos lagi....


With Love...

10.7.11

Happy Sunday Baby!

Hari yang ceria! Semua orang ader di rumah...so nenek, atuk dan kakak yaya mengambil kesempatan untuk ke Pesta Floria di Putrajaya memandangkan papa, makngah, pakcu ader di rumah untuk membantu mama...namun mereka masih tidak dapat membantu juga biler saya memerlukan susu saya!


Cute x saya?


Ni wak Ety...menantu nenek milah yang sangat teruja dengan saya...pagi semalam dia dah datang...pagi-pagi ni  pulak dia kejut saya bangun tido dan main ngan saya pai tengahari...petang dia nak balik rumah Shah Alam pun datang nak main ngan saya lagi...dah tiga tahun kahwin belum ader baby..masa drg kahwin tu abang Danish baru 8 bulan dalam perut mama lagi...


Main2 sampai saya tertido...


Saya memang kaki tido...


Tapi tido kejap jer...sebab diorang kecoh bersembang dan saya terbau susu mama yang sedap tu...


Tapi saya memang kalah dengan susu mama...asal dekat jer dengan mama pun dah boleh wat saya lena...belum menyusu lagi tu...haishhhh....nanti mulalah mama picit2 saya suh bangun...sebab daripada tunggu saya bangun dari tido baik mama gi perah susu yang melimpah-limpah keluar dan sometimes wat saya tersedak sebab banyak sangat x sempat nak hisap...hiiii....

Saya kuat minum susu...minum sebelah kiri...benti..mama burpkan...saya nak pulak rasa sebelah kanan...full tank dan mama kene burpkan saya lagi...sampai mama dah ader muscle sik angkat2 dan tepuk2 belakang saya...burppp!!! pastu saya hisap susu lagi mana2 yang saya suka pastu baru saya rasa ngantuk kekenyangan...zzzzz.....


Bercerita pasal ni pun dah buat saya lapar...mama...nak susu...uwaaaaa!!!!

With Love...

9.7.11

7.7.11

Berurut dan aksesori lainnyer...

Pagi-pagi nenek dah buat amung-amung sempena baby dah tanggal tali pusat. Namanya bubur merah dengan bubur putih. Sekejap jer nenek buat pakai pressure cooker dia. Cepat siap. Sempat juga aku capai satu sebelum wak inem sampai untuk berurut.


Hari ni hari last berurut kali yang kelima. Aritu aku minta 3 kali jer tapi mak kater bukan 5 kali ker. Owh..ingatkan asalkan no ganjil kire ok lar. So ari selasa rehat satu hari and sambung rabu dan khamis. Sedap berurut ni..sambil sembang-sembang ngan wak inem. 3 kali bersalin ni memang aku berurut dengan dia.


Ni param wak inem dah bancuhkan. Letak kat dahi. Biler kering akan merekah pastu papa gelakkan. Dia kater macam citer yang jadi raksasa tanah tu. Huhu. Tapi wak inem puji jer. Dia kate cantik orang berpantang pakai-pakai macam ni. Kalau orang waras (sihat x berpantang) x pakai benda-benda macam ni. Orang yang tengok pun suka. Kalau x pakai ape-ape macam x cantik jer orang berpantang tu. Yelar wak...aku iyerkan aje. Memang barulah sinonim bedak sejuk, pilis, param dan berpantang. Haha.


Yang ni pilis. Bedak sejuk yang digunakan masa berurut. Campur dengan limau nipis. Sedap bau dia. Segar jer...


Credit to model yang pakai param ni. x yah cantik-cantik. Janji tertepek kat dahi tu. Hahaha...tapi first time pemakaian rasa pening sket sebab dia panas..kalau dah x tahan pas dah kering tanggalkan lar...


Jangan luper berbengkung. Nanti x shape body. haha. Last timbang sebelum bersalin 68kg. Lepas bersalin ni timbang (xde keje dah aku ni) baru 60kg. Aikk..8kg jer membawak baby tu. Huhu...Aku pakai bengkung Sendayu Tinggi. Ni yang baru papa tolong belikan. Yang lama tu..since yaya pendek sikit lagipun nenek rendam sebab kotor ader tumpuk2 darah masa awal pakai. Ini penting ni...kalau x rajin pakai then sorry lar kene sedekah baju kat muzium nanti sebab x muat..ngeh ngeh ngeh...


The true color budak tecik yang dah kekenyangan. Sebelum berurut mama kene setelkan budak ni dulu bagi ubat penenang and biar dia tido lena x kacau sesi urut mama. Sejak dah balik dari hospital baby memang nenek yang mandikan. So nenek yang pilihkan baju aper tuk dipakai. Biasanya baju pink2 ni yang jadi pilihan. Bukannyer xder baju lain. Baju kakak n abang maser newborn pun banyak rupenyer mama baru jumpa. Hehe..

With Love...

6.7.11

Dugaan berpantang...

Aku rasa macam duduk kat Marikh. Panas seyh. Kipas bukak sampai volume 5 pun x effect. Bukak kuat sangat  pulak angin masuk dalam badan. Nak minum banyak2...pantang...minum boleh tapi dalam kuantiti sikit. Of course bukan air sejuk yang menyegarkan. Dah lar menyusukan. Baby pun kuat menyusu. Pump susu lagi. Sangat dahaga. Lapar juga. Hari-hari nasi panas dan ikan singgang. Hari ni dengan ikan bilis jer sebab ikan mama yaya dah habiskan.. Huhu...Nenek sangat bizi handle kami  (mama dan baby). Nasib baik ader bantuan yaya (haha..membantu lar sangat). Boleh lar diharap nak ambilkan pampers adik...remote astro tuk mama...simpankan kain baju yang dah dilipat..Ambilkan handphone yang berbunyi juga. Mandi pagi petang pun air panas. Berurut pun dengan minyak panas. Berbengkung lagi. Kalau dah tak tahan tengahari bukak jap sebab perut gatal x tahan nak garu. Hihi. Cobaan...silap pulak skang ni musim panas. Uwaaaa...

By the way...citer2 gak pasal baby baru tapi dalam hati tetap x luper mama pernah ada dua baby lama. Sian diorang terpaksa berkorban sikit kasih untuk orang baru. Tapi diorang tak kisah sebab lagi best jadi kesayangan nenek dan mak (MIL). Thank you dear..Sayang bangat kamu berdua...


Si kakak Aleeya Nisa dan si abang Danish Imran
With Love...

5.7.11

Tali pusat dah tanggal...

Hari ini hari ketujuh Areesa dan si gadis pink ini sedang bergembira dengan hairband aunt Husna bagi dan juga tali pusat dah tanggal. yeay! nenek pun happy sebab baby dah boleh dah pakai barut yang nenek buatkan..


Mama baru bangun setelah tertidur akibat kepanasan di tengahari yang terik. Kakak Yaya kepochi sibuk cakap pusat adik nak tanggal. Hurm..yelar...mama cuba nak tarik tapi x boleh lagi.


Tengok pun cam seram. Selalu nenek yang mandikan and cucikan pusat baby. Pastu tiba2 baby mengeliat sendiri. Then tengok balik pusat dia haaa tanggal pun.


Esok nenek dah kene buat amung2. Dalam bahasa jawa ni luper lak aper melayunyer. Hiiii...


Sangat geram ngan budak dah tanggal tali pusat ni.

With Love...

KIRA SAIZ PREMIUM BEAUTIFUL ANDA

Related Posts with Thumbnails